Cesta Střední Amerikou: Počátek Wayany

Moje cesta střední Amerikou v roce 2018 se stala zlomovým bodem na mé životní pouti. Při procházce jedním z malých, barevných, mexických městeček jsem vstoupila do malebného butiku, který nabízel ručně vyráběné kabelky. Byla to láska na první pohled. Měla jsem slabost pro markety a butiky, ale mé dlouhodobé cestování mě připravovalo o možnost pořizovat si tyto poklady. Cestovala jsem jen s malým batohem a byla stále v pohybu. Tato kabelka mě však naprosto okouzlila a já se do ní zamilovala. I tak byla mimo mé cenové možnosti a já z butiku odešla s prázdnou. 
Stále jsem na ni však myslela a večer jsem, plná nadšení, začala na internetu pátrat po původu této kabelky. Brzy jsem zjistila, že pochází z Kolumbie, konkrétně z oblasti La Guajira, kde ženy z etnika Wayuu háčkují tyto unikátní kousky. Tato informace byla impulzem pro mou následující cestu - směrem do Kolumbie.
Během několika týdnů jsem seděla v letadle směřujícím do Bogoty. První autobus mě zavezl do severní části země, do oblasti La Guajira. Okamžitě jsem se do této autentické oblasti zamilovala. Během prvních dní jsem si pořídila vytouženou kabelku od jedné z místních žen a s hrdostí ji nosila. Postupem času jsem se dokonce sblížila s jednou komunitou a měla jsem tak možnost náhlednout do jejich každodenního života.
Obdivovala jsem krásu a zručnost místních žen při vytváření kabelek. A tyto inspirativní setkání mě motivovaly k myšlence podpořit místní kreativní komunitu. Zveřejnila jsem jednu fotku s kabelkou na mém osobním facebook profilu a několik kamarádek mi okamžitě napsalo. Poprosily mě, zda bych jim kabelku nedovezla, touží po ní už několik let, ale v Evropě nejsou příliš k sehnání. S radostí jsem souhlasila a volné místo ve svém zavazadle kabelkami zaplnila. S komunitou jsem se tak ještě více sblížila a propojila se s jednou z žen, Jarlin. 
Po návratu domů se po kabelkách slehla zem. Byl o ně tak velký zájem, že byly během 14ti dní pryč. Ozvala jsem se Jarlin s nabídkou dlouhodobé spolupráce. Domluvily jsme se, že bude mým úkolem navrhovat designy a barvy, zatímco ona a její komunita by je s láskou vyráběly.
Slovo dalo slovo, ale brzy jsme narazily na problém - jak dopravit tyto krásné kabelky do Čech. Komunita, se kterou jsem spolupracovala, neměla auto na dopravu do přístavu ani bankovní účet pro finanční transakce. Po několika měsících hledání možností jsem se rozhodla tento sen na chvíli odložit. Nemohly jsme najít žádnou cestu. 
Čas od času jsem si na kabelky vzpomněla. Toužila jsem vidět nové designy a barvy. Má oblíbená kabelka mě stále provázela a dostávala jsem na ni mnoho komplimentů. V roce 2020, během období pandemie, jsem se rozhodla znovu hledat cestu, jak tyto kabelky do České republiky dovážet.
Prohledávala jsem internet a spojovala se s logistickými společnostmi. Po dvouměsíčním hledání jsem objevila světlo na konci tunelu. Našla jsem možnost dovážet kabelky do Čech. Radost, kterou jsem cítila, byla neskutečná. Navrhla jsem první kabelky, vše domluvila s Jarlin a čekala na první objednávku. Za dva měsíce dorazila a já byla nadšená. Pocit štěstí, který mě pohltil, se nedá popsat. Jsou tu. Po takové době jsme našly společně cestu. 
Tato cesta mě naučila nejen cenit si ruční práce a tradic různých kultur, ale také objevit sílu spojení žen. Mým snem bylo propojit dvě odlišné světy a přinést kousek kolumbijské kultury do srdcí lidí v České republice. A Wayana je právě o tom - o spojení kreativity, tradice a lásky k unikátním výrobkům.